A közösségi közlekedés feltételrendszereinek fejlesztése Sárváron és a környező településeken

2013. november 6. szerda, 00.00 / Utolsó módosítás: 2014. augusztus 19. kedd, 11.47

Sárvár város, a MÁV Zrt,, a Vasi Volán Zrt., Gérce, Rábapaty, Sitke és Vásárosmiske községek alkotta konzorcium 189 119 919 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el a Nyugat-Dunántúli Regionális Operatív Program keretén belül a közösségi közlekedés infrastrukturális fejlesztésére.

A támogatási szerződést 2013. november 6-án írta alá Kondora István, Sárvár város polgármestere és Breznovits István, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója. Az ünnepségen jelen volt Ágh Péter, Vas megye országgyűlési képviselője és Mile Károly, a MÁV Zrt. Európai Uniós Kapcsolatok Osztályának osztályvezetője is.

A sárvári vasútállomás épülete jelenleg leromlott műszaki állapotban van. A jelenlegi utasforgalom kiszolgálásához nincs elég parkolóhely, nincs elegendő számú fedett kerékpártároló. A mellékhelyiségek állapota sem műszaki, sem higiéniai szempontból nem elfogadható. Hiányzik az akadálymentesítés. A vasútállomás melletti közterületek járdák, utak és buszmegállók burkolatának műszaki állapota leromlott, balesetveszélyes.

A jelenlegi helyzet javítására több éves előkészítő munka után 2013-ban nyílott lehetőség a Nyugat-Dunántúli Regionális Program keretén belül Sárvár város Önkormányzata, a közösségi közlekedés szolgáltatóinak és a környező települések részvételével. Sikeres pályázat segítségével a 7 tagból álló konzorcium 189 119 919 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el a közösségi közlekedés infrastrukturális fejlesztésére. Ennek során megújul a sárvári vasútállomás épülete, új parkolóhelyek és kerékpártárolók létesülnek. Az autóbuszra történő átszállást új buszmegállók és utastájékoztató rendszer fogja segíteni. A környező településeken új buszmegállók épülnek. A sárvári vasútállomás környékén a közterületi járda és önkormányzati közút burkolata felújítása kerül, valamint egy új körforgalmú csomópont kerül kiépítésre a Hunyadi és Uzsoki utcák kereszteződésében.

A projekt tervezett befejezési időpontja 2014. december 31, így várhatóan 2015, januárjától vehetik birtokba az utasok a fejújított létesítményeket.

A projekt megvalósításával várhatóan javulni fog a közösségi közlekedés szolgáltatási színvonala. A komplex akadálymentesítés végrehajtásával a fogyatékkal élő emberek számára is elérhetővé válik a tömegközlekedés.

Javul a forgalombiztonság, valamint Sárvár és a környező települések elérhetősége a közösségi közlekedés igénybevételével. Nem utolsósorban tovább javul a nemzetközi idegenforgalmi vonzerővel rendelkező város városképi megjelenése.

Bővebb információ:

Dr. Kulcsár László
9600 Sárvár, Várkerület 2-3.
Tel: 95-523-136
Fax: 95-320-230
E-mail: kulcsar.laszlo [KUKAC] sarvar.hu