Karácsonyi és újévi közlekedési rend

2012. december 21. péntek, 00.00 / Utolsó módosítás: 2014. augusztus 19. kedd, 11.48

Budapest, 2012. december 20. – Ezúton hívjuk fel tisztelt utasaink figyelmét, hogy a karácsonyi és a szilveszteri utazási szokásokhoz igazodva változik a vonatok közlekedési rendje.

A személyszállító vonatok ennek megfelelően

 

december 23-án, vasárnaptól december 25-én, keddig ünnepnapi,

 

december 26-án, szerdán vasárnapi menetrend szerint közlekednek.

December 27-én, csütörtökön már a megszokott, munkanapi menetrend lesz érvényben.

A szilveszteri és az újévi ünnepi forgalomban a vonatok

december 30-án, vasárnap és december 31-én, hétfőn ünnepnapi,

2013. január 1-jén, kedden vasárnapi menetrend szerint közlekednek.

Január 2-án, szerdán már a megszokott munkanapi menetrend lesz érvényben.

Továbbá felhívjuk kedves utasaink figyelmét a közforgalmú menetrendben és az internetes ELVIRA keresőben a 30-36 közötti kódokkal megjelölt vonatokra, amelyek – az elmúlt évekhez hasonlóan – az ünnepi időszakban különböző napokon a csökkenő utazási igényeknek megfelelően nem közlekednek, illetve a 39-es kóddal jelöltekre, amelyek december 27-én és 28-án is közlekednek.

Mentesítő vonatok

Jelentősen megnövekvő utasforgalomra számít a vasúttársaság a főváros irányából Győr és Pécs felé, ezért december 21-én, pénteken mindkét városba mentesítő vonat is indul Budapestről. Budapest-Keleti pályaudvarról Kelenföldön és Tatabányán át Győrbe 12 óra 10 perckor, Budapest-Déli pályaudvarról Pécsre pedig 14 óra 45 perckor.

Továbbá mentesítő vonatok indulnak 2013. január 1-jénNyíregyházáról Budapest-Nyugati pályaudvarra 15 óra 41 perckor, Győrből Budapest-Déli pályaudvarra 16 óra 47 perckor, Pécsről Budapest-Déli pályaudvarra 17 óra 22 perckor, Nagykanizsáról Budapest-Déli pályaudvarra 18 óra 36 perckor, amelyhez a Keszthelyről Balatonszentgyörgyre 19 óra 00 perckor induló vonat csatlakozik.

A komfortosabb utazás érdekében érdemes ezeket a vonatokat is igénybe venni.

A kényelmesebb utazás érdekében a vonatok szerelvényei plusz kocsikkal megerősítve közlekednek, az összes rendelkezésre álló, üzemképes jármű felhasználásával. Az ünnepek alatt utazni szándékozóknak javasolja a vasúttársaság - a pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében - hogy a menetjegyeket váltsák meg elővételben, illetve vegyék igénybe az internetes jegyvásárlás lehetőségét a www.mav-start.hu oldalon keresztül. Az interneten vásárolt jegyeket ki lehet nyomtatni otthon, vagy át lehet venni a 40 legforgalmasabb állomáson található internetes jegykiadó automatákból. Hat budapesti állomáson, így Keleti-, Nyugati- és Déli pályaudvaron, Kelenföldön, Pestszentlőrinc állomáson és Ferihegy megállóhelyen jegykiadó automatákból is megvásárolhatók az adott helyről elérhető legfontosabb célállomásokra szóló belföldi menetjegyek.

A módosított közlekedési rendről a www.mav-start.hu honlapon található menetrendi keresőben és a helyi tarifával hívható MÁVDIREKT vonalon, továbbá a 06 (40) 49-49-49-es telefonszámon is tájékozódhatnak.

Fokozott biztonsági intézkedések az ünnepi forgalomban

A megnövekvő ünnepi utasforgalomra készülve a vasúttársaság fokozott figyelmet fordít a közlekedő szerelvények üzembiztonságának fenntartására, valamint az utasok személy- és vagyonvédelmének erősítésére is.

A rendőrség különböző szervezeti egységeivel kötött – a vonattal utazók biztonságát is érintő – együttműködési megállapodások folyamatosan aktualizálásra kerülnek a körülményekhez és az elvárásokhoz igazítva. Ennek köszönhetően a következő napokban különösen a Készenléti Rendőrség, de más rendőri szervek is megnövelt létszámmal látnak el szolgálatot a vasútállomásokon, pályaudvarokon és a személyvonatokon.

A MÁV-START Zrt. utasai vagyonbiztonságának fenntartására a MÁV Zrt.-vel és a MÁV Vasútőr Kft.-vel együttműködve a szokásosnál nagyobb számban tervez állomási és vonatkísérő járőrszolgálatokat, számítva az ebben a munkában eredményesen együttműködő vasúti polgárőrökre, egyesületekre is.

 

MÁV-START Zrt.