Ingyenes internet az InterCity- és az elővárosi vonatokon

2012. december 28. péntek, 00.00 / Utolsó módosítás: 2014. augusztus 19. kedd, 11.48
A szerződéskötést követően elindultak a szerelési munkálatok

Budapest, 2012. december 27.– Bővíti a MÁV-START az ingyenes internetelérésre alkalmas járműveinek körét, így évente akár ötvenmillió utas internetezhet ingyen az InterCity- és az elővárosi vonatokon. A vasúttársaság a Magyar Telekom Nyrt.-vel kötött szerződést, a szerelési munkálatokat a MÁV-GÉPÉSZET Zrt. elkezdte.

A vasúton utazók visszajelzései és a statisztikai adatok alapján folyamatosan növekvő igény mutatkozik a vonatokon a díjmentes, vezeték nélküli internetelérésre azoktól az utasoktól, akik a menet közbeni időt is hasznosan, munkavégzéssel vagy szórakozással szeretnék eltölteni. Ennek megfelelve a MÁV-START az InterCity-vonalakon és a budapesti elővárosi forgalomban közlekedő járművein már a jövő évben biztosítja az ingyenes wifiszolgáltatást. A fejlesztés megvalósítása folyamatos: a távközlési szolgáltató kiválasztása a közbeszerzési eljárás lezárultával megtörtént, a nyertes a Magyar Telekom Nyrt. lett. Ezt követően az érintett vasúti kocsikban a wifi működtetéséhez szükséges műszaki előkészítés is elkezdődött. A fedélzeti, vezeték nélküli internetet minden járműben ingyenesen vehetik majd igénybe az utazók. A hozzáférés maximális sávszélessége kocsinként 7,2 Mbps, ez elsősorban levelezésre, portálok olvasására elegendő. A bővítésnek köszönhetően évente akár ötvenmillió utasnak lesz lehetősége ingyen netezni a vonatokon. A fejlesztésben érintett járművek száma 735 darab, a tervek szerint a műszaki munkálatok várhatóan nyolc hónapot vesznek igénybe. A wifi szolgáltatás lehetőségét biztosító járműveken külön matricák kerülnek elhelyezésre.

A MÁV-START már a tavalyi év szeptemberétől több vonatán biztosítja díjmentesen a vezeték nélküli internetelérés lehetőségét. Az utasok elégedettek, a tapasztalatok és a mérések alapján egyre többen veszik igénybe a szolgáltatást.Egyidejűleg akár több százan is csatlakozhatnak egy járműben a rendszerre, ez péntekenként és vasárnaponként a legnagyobb utasforgalmú időszakokban tapasztalható. Jelenleg az érintett járművek a Budapest-Keleti–Miskolc–Nyíregyháza–Debrecen–Szolnok–Budapest-Nyugatiútvonalon közlekednek, a bővítésnek köszönhetően pedig január végétől az ország többi IC- és elővárosi vasútvonalán is találkozhatnak az utasok a fejlesztéssel.

MÁV-START Zrt.